حضور سندیکا در پنل نمایشگاه و کنفرانس شهر هوشمند

02. 04. 12
بازدید: 1594

گزارش خلاصه‌ای از پنل تخصصی "گفتمان‌سازی و تعامل بین دولت و بخش خصوصی در حوزه تحولات هوشمند" در حاشیه چهارمین نمایشگاه و کنفرانس بین المللی شهر هوشمند ایران| 12 تیر 1402

کارگروه اینترنت اشیا کمیسیون کسب و کارهای دانش‌بنیان اتاق ایران برگزار کرد:

پنل گفتمان‌سازی و تعامل بین دولت و بخش خصوصی در حوزه تحولات هوشمند با برنامه‌ریزی کارگروه اینترنت اشیا ذیل کمیسیون کسب و کارهای دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران در روز دوشنبه ۱۲ تیرماه ۱۴۰۲ در حاشیه چهارمین نمایشگاه و کنفرانس بین المللی شهر هوشمند در مصلی تهران، برگزار شد.

این پنل با مدیریت مهندس فرامرز رستگار، عضو کارگروه اینترنت اشیا اتاق ایران، جناب آقای دکتر شهاب جوانمردی نائب رئیس کمیسیون کسب و کارهای دانش‌بنیان اتاق ایران، آقای مهندس سعید محمودی عضو هیات مدیره سندیکای شناسایی و مکان‌یابی رادیویی به عنوان نمایندگان بخش خصوصی و همچنین جناب آقای مهندس هادی‌پور (نماینده جناب آقای مهندس باقری اصل) از شورای عالی فناوری اطلاعات و معاونت دولت و مجلس وزارت ارتباطات و فناوری و با غیبت نماینده محترم مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی وزارت کشور و نیز غیبت نماینده محترم مرکز ملی فضای مجازی، در دومین روز نمایشگاه و کنفرانس بین‌المللی شهر هوشمند ایران برگزار شد.

پنل گفتمان‌سازی و تعامل بین دولت و بخش خصوصی در حوزه تحولات هوشمند، به منظور جلب حمایت‌های حاکمیتی از بخش خصوصی در توسعه زیرساخت‌های اینترنت اشیا و هوشمندسازی و همچنین تبیین و تمحیص نقش عوامل دخیل بر حوزه تحولات هوشمند با هدف عارضه یابی قوانین و بخشنامه‌ها و بررسی ابعاد قانونی و کارآمدی دستورالعمل‌ها و آئین نامه‌های اجرایی، برنامه‌ریزی شده بود.

در این نشست نماینده بخش دولت ضمن تشریح زیرساخت‌ها و تبیین سیاست‌های نظام حکمرانی در حوزه تحولات هوشمند لازمه هماهنگی در بخش‌های مختلف تصمیم‌گیری و اجرایی حول سیاست‌های واحد را مشروط به هماهنگی بین بخش‌های حاکمیت و تشکل‌های تخصصی دانستند.

همچنین نمایندگان بخش خصوصی ضمن اشاره به ایجاد موانع کسب و کار به دلیل تصویب آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های مربوطه بدون اعمال نظرات کارشناسی نمایندگان بخش خصوصی، ابعاد قانونی و کارآمدی دستورالعمل‌ها و آئین نامه‌های اجرایی را به چالش کشیده و استفاده از نظرات تشکل‌های تخصصی در تصمیم‌سازی را خواستار شدند.

جناب آقای دکتر جوانمردی نایب رییس کمیسیون کسب و کارهای اتاق ایران در این نشست اشاره کردند، از آنجایی که کشور ما دارای منابع طبیعی بسیاری مانند نفت و گاز بوده و سال‌هاست که با استخراج و فروش آن درآمدهای بسیار کسب کرده و به منابع مالی عظیم دسترسی دارد لذا همه قدرت را از آن خود می‌داند و ایفای نقش اصلی خود را که همان شنیدن و خدمت کردن خالصانه به مردم باشد را  فراموش کرده  و همیشه از موضع قدرت و از بالا به بخش خصوصی نگاه می‌کند؛ این نگاه از بالا و دسترسی به این منابع عظیم درآمدی راه را برای شنیدن صحبت‌ها و نظرات بخش خصوصی بسته است و دولت به طور ناخودآگاه از گفتمان با بخش خصوصی و مردم دور شده و تمایلی به این کار ندارد لذا می‌گوید حرف، حرف من است!

ایشان در بخش دوم صحبت‌های خود به این موصضوع اشاه کردند که یک کشور من جمله کشور ما مسائل بسیار زیادی برای پردازش و رسیدگی دارد اما از آنجایی که هیچ اولویت بندی نیست بنابراین توان و تخصص بخش خصوصی هم بادی به هر جهت است به این معنا که اگر ما (بخش خصوصی) بدانیم که اهداف استراتژیک و اولویت‌دار دولت چه چیزی است ما نیز با دولت در آن راستا هکاری و همفکری می‌کنیم و منابع، توان و دانش خود را در آن راه صرف می‌کنیم، مشخص نبودن این اولویت‌ها کار را دشوار و پیچیده کرده است. بخش خصوصی از تعیین و انتشار این سند که مبین اولویت‌هاست استقبال می‌کند.

جناب آقای مهنس محمودی عضو هیات مدیره سندیکای شناسایی و مکان‌یابی رادیویی بیان کردند، اینکه نظرات و خواسته‌های بخش خصوصی و تشکل‌های تخصصی در عمده تصمیم‌گیری‌ها نادیده گرفته می‌شود واضح و مبرهن است. پیرو شعار ملی سال جاری و قوانین موجود مبنی بر اهمیت تشکیل و حضور تشکل‌های تخصصی، ما نیز انتظار داریم زمانی که در حوزه‌ای به ویژه حوزه‌های تخصصی، می‌خواهد قانون و یا دستورالعملی مصوب شود، قبل از آن از نمایندگان بخش خصوصی و تشکل‌های تخصصی دعوت به عمل بیاید و نظرات تجمیع شده کارشناسان آن تشکل‌ها در تهیه و تنظیم مصوبات به طور صحیح و قابل ملاحظه در نظر گرفته شود.

ایشان اشاره کردند به نظر می‌آید تنها راه برای به نتیجه رسیدن و جلوگیری از اتلاف منابع که مثال‌هایش در دهه‌های اخیر نیز بیشمار است، مداخله واقعی بخش خصوصی در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها و استفاده از نظرات تخصصی آنهاست، در غیر این صورت هم اتلاف منابع را خواهیم داشت، هم سرخوردگی متخصصان بخش خصوصی، هم زمین ماندن پروژه‌های ملی را شاهد خواهیم بود و هم روز به روز بر شمار مهاجرت افراد نخبه و ماهر از کشور به کشورهای حاشیه و دیگر نقاط جهان، افزوده خواهد شد.

همچنین جناب آقای مهندس هادی‌پور نماینده شورای عالی فناوری اطلاعات و معاونت دولت و مجلس وزارت ارتباطات و فناوری در این نشست اذعان داشتند، اینکه در تصمیمات و اجرای صحیح و دقیق قوانین و مصوبات اجرایی، نواقصی وجود دارد قابل نفی نیست و حتما وجود دارد و ما نیز آن را قبول داریم؛ اما آنچه که دولت به دنبال تحقق آن است، رسیدن به رشد و بالندگی کشور عزیزمان ایران است. صحبت‌های نمایندگان بخش خصوصی صحبت‌های درستی است و انتقادهای واردی هستند؛ اما باید نیمه پر لیوان را هم ببینیم و از اقدامات و حمایت‌های انجام شده نیز صحبت کنیم.

می‌توان گفت در اکثر دستگاه‌های دولتی و اجرایی، جایگاهی برای حضور نمایندگان بخش خصوصی در نظر گرفته و ایجاد شده که نمایندگان بخش خصوصی بتوانند نظرات صنف و یا تشکل خود را منعکس نمایند و این مهم تحقق یافته و نمونه‌های آن نیز بسیار است، اما یکی از ایرادات وارد به بخش خصوصی این است که اکثر مواقع هنگام حضور نمایندگان این بخش در جلسات و نشست‌ها، بسته پیشنهادی واضحی که در آن راهکارهای عملیاتی و نقشه راه مشخصی بیان شده باشد دیده نمی‌شود و ارائه نمی‌دهند که این خود نیز جای بحث دارد.

ایشان به منظور تشریح این مهم که نقش بخش خصوصی در مسائل کشور برای دولت همواره پررنگ بوده و  مثال‌هایی از اقدامات دولت را مطرح کردند و بیان داشتند که این اقدامات لازم و خوب بوده ولی قطعا کافی نیست و باید این اتحاد و همفکری و همکاری بین دولت و بخش خصوصی بیش از پیش پررنگ شود و ادامه دار باشد تا همه مردم کشور از تصمیمات اتخاذ شده منتفع شوند و رضایت داشته باشند. 


در انتها نتیجه گیری شد

واگذاری کرسی در جایگاه تصمیم‌سازی و ارائه نظرات کارشناسی در تصویب آیین‌نامه و بخش‌نامه‌های مربوط به فضای کسب و کار هوشمندسازی و اینترنت اشیا، به تشکل‌های تخصصی به عنوان نمایندگان بخش خصوصی عمده چلش‌های فضای کسب و کار را رفع خواهد نمود.

شایان ذکر است بخش خصوصی برای ارائه بسته‌پیشنهادی خود به دولت در جهت استفاده از نظرات تشکل‌های تخصصی در تصمیم‌سازی پیش‌قدم خواهد شد. فعالان حوزه هوشمند سازی و اینترنت اشیا معتقد هستند که در سال مهار تورم و رشد تولید، می‌بایست تمام تلاش خود را برای حفظ منافع ملی معطوف دارند و از هیچ کمکی در جهت شکوفایی اقتصادی و رشد تولید که ضامن توسعه و ارز آوری ایران عزیزمان می‌شود، مضایقه نخواهد نمود.

همچنین با وجود اینکه از طرف ستاد برگزاری نمایشگاه شهر هوشمند ایران و همچنین از سوی تشکل‌های تخصصی اتاق بازرگانی، نمایندگان محترم بخش دولتی دعوت رسمی به عمل آمد؛ ولی برخی از این عزیزان غیبت داشتند و در این پنل حضور پیدا نکردند. ضمن اینکه این موضوع جای گله و ناراحتی دارد، خود نیز از مصادیق کم اهمیتی به موضوعات و خواسته‌های بخش خصوصی از جانب برخی از دستگاه های دولتی است. امیدواریم این تعاملات در آینده نزدیک و به صورت ادامه‌دار، بیشتر و پررنگ‌تر از گذشته شوند.